Utmaning: Dream Big

Jag har funderat en del på vad jag ska skriva i det här inlägget, för att jag trott att jag inte riktigt vetat vad jag vill. Varken med bloggen eller med livet, egentligen. Men som sagt, jag trodde att jag inte visste, för mitt i funderingarna kom jag ju självklart på en hel del saker jag vill i livet.

Jag vet att jag vill tre för mig viktiga saker: vara frisk, vara lycklig och vara nöjd med min tillvaro. Det här är ju rätt breda ämnen, men jag ska gå in lite mer på djupet här.


Att vara frisk är kanske det enklaste att förklara, eftersom det för så många är självklart. Men för mig innebär det kanske lite extra mycket eftersom jag bär på en gen som nästan garanterat kommer att ge mig tjocktarmscancer. En sjukdom min pappa är opererad för, och som min farfar dog av, och som drabbat stora delar av den sidan av min släkt på ett eller annat sätt. Jag vet ännu inte vad det innebär för min del, mer än att jag antagligen kommer få cancer i tjocktarmen någon gång i mitt liv och att jag snart ska börja gå på årliga kontroller för att upptäcka den i tid.

Jag vill alltså vara frisk så länge det bara går. Jag vill slippa opereras om det går, och därför är ett av mina mål i livet att ta hand om mig själv såpass bra det bara går. Att ta hand om min kropp så att det ifall det blir en operation är enkelt att operera, och att mina leder, muskler och inälvor ska må bra.Att vara lycklig och nöjd med min tillvaro hänger garanterat ihop på många sätt. Jag tror att det kan ha många olika faktorer, men att några av de jag mest tänker på handlar om jobb, familj och sociala relationer.

Jag utbildar mig just nu till förskollärare och går en specialinriktning med musik, något som verkligen gör mig lycklig! Vi har ganska nyligen varit ute på praktik, och trots alla bakterier jag drog på mig (magsjuka och en rejäl förkylning bland annat), så trivdes jag otroligt bra. Jag var tillbaka i veckan för att ta igen en sjukdag och kände bara hur rätt den miljön är för mig.

Jag älskar hur varierande alla dagar är. Det finns inte en dag som ser likadan ut, mycket eftersom att barnen är där olika mycket och olika dagar, och dels för att många aktiviteter bara sker då och då eller vissa dagar i veckan. Det är också en otroligt kreativ miljö, och om det så ”bara” är att sitta och rita en timme, så får man utveckla sin kreativitet något otroligt för att hänga med barnens fantasifulla tankar. Jag ser fram emot att få gå klart den här utbildningen och att sen få jobba i precis en sån miljö!Mer då? Familj och sociala relationer skrev jag. Jag bor ju ihop med min pojkvän sen några år tillbaka, och jag räknar honom definitivt som en del av den ekvationen. Jag hoppas att jag i framtiden har skapat en familj ihop med honom, och att vi kommer att leva ihop tills det inte känns rätt längre eller tills vi helt enkelt dör. Jag hoppas att vi har bra relationer med föräldrar och syskon, och att vi värderar den delen av livet lika mycket i framtiden som vi gör nu.

Andra sociala relationer jag hoppas på mår bra är ju så klart vänner och övrig släkt. Jag hoppas att jag behåller de få vänner jag har kvar från min lilla hemstad, från högstadiet och gymnasiet, och jag hoppas verkligen att alla nya vänner jag fått de senaste åren hänger med! Och så klart att jag träffar massa nya personer jag kan klassa som vänner, samt arbetskamrater som jag kommer trivas med.

 
Sammanfattningsvis tror jag att jag suktar efter ett enkelt liv, där jag får göra det jag mår bra av och får umgås med personer som jag älskar och som älskar mig tillbaka. Jag drömmer inte om stora flyttar längre, eller om glammiga jobb i stora städer, för jag trivs ganska bra i Malmö och med att ha kommit till insikt med att jag garanterat vill arbeta med barn.

Men om livet sen innebär ett halvår eller ett år utomlands där jag testar något nytt, eller om jag vid sidan om har ett superglammigt liv, så gör ju inte det heller någonting!
Wilda

Vad fint att läsa! Vet inte om du har koll på detta med genetisk cancer men eftersom jag har cancergenen så vet jag att det bara är äggstockscancer och bröstcancer som är ärftligt. Sen kan en ju ha andra genetiska faktorer som gör att en har större risk, men kanske kan vara en lugnande faktor. Och det ärvs alltid från modern.

Svar: Wilda du är så fin! Jag kan tyvärr ingenting om vanlig cancer, men det som ligger i min släkt är inte någon vanlig cancer. Det liknar en helt annan sjukdom när den uppstår, men beter sig i övrigt som cancer, och har därför blivit klassad som det. Den finns så vitt läkarna vet bara i just vår släkt, och är någon ärftlig degeneration mer än något annat. Så tyvärr är risken att jag får den här nästan 100%, eftersom alla i min släkt som har genen har fått det hittills. De har letat efter den sen 70-talet och hittade den för två år sen nämligen på någon undangömd plats (typ en ände av en kromosom, om jag minns rätt), och jag har tagit ett blodprov som konfirmerat att jag har den, medans mina två äldre kusiner tack och lov inte har den! Så den tunnas ut, men den har ännu inte försvunnit helt.
Beatrice Hallberg

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress