The importance of being professional
Jag tänkte att vi kunde prata lite. Jag läser många bloggar, framförallt här på It Girls. Dels för att se vad andra gör, och dels för att jag tycker det är jättekul att hitta fler bloggar att följa. Men jag har ett problem som jag upplever om och om och om igen. Det läggs upp otroligt många collage här på bloggarna, och nästan ingen länkar till vart bilderna kommer ifrån.

Det kanske är så att man tror att det räcker med att skriva Tumblr eller Pinterest eller Weheartit, men det är verkligen inte så. Alla bilder som tas, som inte hämtas från en sida med bilder som inte har Royalty, har copyright. De flesta bilderna på nätet har tappat sin källa, och då känner jag direkt att det är fel att använda dem. Det minsta man kan göra är att leta efter den rätta källan, och att sen länka till sidan där bilden finns från början. Även om det är Vogue eller nelly.com. Även om det är från Tumblr eller Pinterest. På Pinterest kan man dessutom kolla att käll-länken fungerar, innan man länkar till platsen bilden kommer från.

Och nej, Tumblr är inte en källa. Nej, weheartit är inte heller en källa. En fotograf är en källa. Även en tidning eller onlinebutik är en källa, om det är deras bilder från början. Och har man inte den källan, så låt helt enkelt bli då. Leta efter en annan bild på samma outfit, eller eftersök källan i inlägget. Eller varför inte använda sig av en hemsida med bilder som är just Royalty free.

Jag fick dessutom en kommentar om en sak jag hade glömt. Det faktum att en fotograf faktiskt kan hitta ens bild, länkad eller ej, och kräva att man tar bort den. De kan även skicka räkningar, något som hände en av Sverigedemokraternas avdelningar förra året. Man får helt enkelt se upp med det där med att använda andras bilder!

Kan vi alla komma överens om att det här är viktigt? Att det är viktigt att vara professionell och göra rätt för sig? Kan vi alla länka till rätt plats, och erkänna för oss själva att om vi vill blogga på riktigt, och ha det som ett jobb, så går det inte att inte länka, för då har man inte lagt den tid som faktiskt behövs för ett jobb.

 

//The importance on linking to the right place when using other peoples pictures. If you can't find the right source, then write to see if anyone else knows, or use a website with Royalty free pictures that you can use however you want. But if you know the source - link it!
corneliasandberg

Vad komiskt eller vad man nu ska säga! Har suttit och googlat runt kring detta i mer än en timme för att få mer kött på benen kring detta ämne. Har varit väldigt dålig på detta tidigare. Tänkte själv skriva något kring det här, men tycker du gör det riktigt bra! Något som dock kan vara värt att tänka på är att ibland räcker det inte att bara skriva källan utan fotografen som äger bilden kan ändå begära att bilden tas bort eller till och med begära ersättning för att bilden används utan dess tillstånd.

Svar: Ja, men så bra! Det är så himla, himla viktigt! Och ja, gud, lägger in det! Kände på mig att det var något jag hade glömt.
beatrice

It Girls | Är du Sveriges nästa stilikon?

[…] här är 5 av mina bästa sidor för att förbättra mitt bloggande. Men kom ihåg det jag skrev här, man ska alltid länka till rätt ställe, och helst inte använda bilder med någon form av […]

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like